INSIDESERRES........ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς θα συνυπολογίζονται τα πλασματικά έτη ασφάλισης

Υπό προϋποθέσεις θα συνυπολογίζονται τα πλασματικά έτη ασφάλισης σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΑΕΕ. Με βάση τις διαρκείς αλλαγές στους ασφαλιστικούς νόμους και τις αλλεπάλληλες διευκρινίσεις της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, έχει υπάρξει ένα πλήρες αλαλούμ όταν κάποιος στο παρελθόν έχει αναγνωρίσει έτη ασφάλισης (κυρίως για στρατιωτική θητεία ή προεγγραφή).
Ετσι, με εγκύκλιο η διοίκηση του ΟΑΕΕ διευκρινίζει ποιες είναι οι περιπτώσεις όπου θα πρέπει ο χρόνος που έχει αναγνωριστεί στα πλασματικά έτη ασφάλισης να συνυπολογιστεί.

 Στην περίπτωση εκείνη όπου συνυπολογίζονται με τα πλασματικά έτη για τον υπολογισμό του χρόνου ασφάλισης και έτη που έχουν ήδη αναγνωριστεί, τότε, εφόσον δεν συμπληρώνεται ο κατά περίπτωση χρόνος πλασματικής ασφάλισης, αυτός μπορεί να συμπληρώνεται με τον υπολειπόμενο πλασματικό χρόνο ασφάλισης που αναλογεί στον ασφαλισμένο.



Αντιθέτως, στην περίπτωση εκείνη όπου ο πλασματικός χρόνος που στο παρελθόν αναγνωρίστηκε φτάνει ή ξεπερνά το ανώτατο όριο, τότε ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να αναγνωρίσει άλλο χρόνο.



Οι χρόνοι τους οποίους αφορά η διευκρίνιση είναι:



- Αναγνώριση χρόνου απασχόλησης στην αλλοδαπή (αναγνώριση κατόπιν εξαγοράς) από Ελληνες υπηκόους και ομογενείς.



- Αναγνώριση από τεχνικούς, σεναριογράφους, σκηνοθέτες θεάτρου, κινηματογράφου, τηλεόρασης και ηθοποιούς θεάτρου, κινηματογράφου και τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών παραγωγών χρόνου απασχόλησής τους στο επάγγελμα για τον οποίο δεν είχαν ασφαλιστεί.



- Αναγνώριση από τους απολυμένους από την τέως ΕΑΣ, που επαναπροσλήφθηκαν στον ΟΑΣΑ, του χρόνου που είχε μεσολαβήσει από την απόλυσή τους μέχρι και την επαναπρόσληψή τους.



- Χρόνοι κατά τους οποίους οι ασφαλισμένοι έχουν υπαχθεί σε Ειδικά Προγράμματα Επιδότησης Ανεργίας (π.χ. απολυμένοι Πειραϊκής Πατραϊκής, εργαζόμενοι πρώην Ολυμπιακής κ.ά.).



- Αναγνώριση, κατόπιν εξαγοράς, του χρόνου εκτός υπηρεσίας, των απολυμένων κατά τη χρονική περίοδο από 01.01.1990 έως 31.10.1993, από το Δημόσιο, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δημόσιες επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς, οι οποίοι στη συνέχεια επαναπροσλήφθηκαν στις ίδιες επιχειρήσεις.



- Αναγνώριση, κατόπιν εξαγοράς, του χρόνου εκτόπισης ή φυλάκισης από 21/04/1967 έως 24/07/1974.



- Χρόνος της εφεδρικής υπηρεσίας των μισθωτών, κατά τον οποίο καταβάλλονταν εφεδρικό επίδομα από τον Ειδικό Λογαριασμό Στρατευομένων Μισθωτών του ΟΑΕΔ και οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ–ΕΤΑΜ.



- Χρόνος προεγγραφής, ο οποίος έχει αναγνωριστεί στην έναρξη ή κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου στα πρώην ταμεία ΤΕΒΕ-ΤΑΕ.



- Χρόνος στρατιωτικής θητείας.



Τα χρονικά όρια για τα έτη



Στην κείμενη νομοθεσία έχουν τεθεί χρονικά όρια στα έτη που μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει πλασματικούς χρόνους. Ετσι, για όποιον θεμελιώνει το 2011, το ανώτατο όριο πλασματικού χρόνου είναι τα 4 έτη, για το 2012, τα 5 έτη. Για όσους θεμελιώνουν την επόμενη χρονιά (2013), ο πλασματικός χρόνος είναι 6 έτη. Τέλος, όσοι θεμελιώνουν από το 2014, το ανώτατο όριο θα ανέρχεται στα 7 έτη