INSIDESERRES........ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: ΔΡΑΧΜΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΓΡΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ

«Αν υπάρξει μεθόδευση ή πρωτοβουλία για την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, αυτή δεν θα προέλθει από την Αριστερά αλλά από απειλούμενα τμήματα της ελληνικής οικονομικής ολιγαρχίας», διαμηνύει με το βλέμμα μέσα κι έξω από το κόμμα ο οικονομικός εγκέφαλος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. Υποστηρίζει ότι...
ήδη από τον Ιούνιο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν «ασύγκριτα πιο έτοιμος» να κυβερνήσει, αφήνει να εννοηθεί ότι θεωρεί εφικτή την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές και εξαγγέλλει ότι σε αυτήν την περίπτωση, για αρχή, θα αποκατασταθεί ο κατώτατος μισθός. Ο ίδιος επαναλαμβάνει τη θέση για διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους. Επιπλέον, εν μέσω της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ από πολιτική συμμαχία σε κόμμα, αντιτάσσεται χαρακτηριστικά στη «λειτουργία κομμάτων εντός του κόμματος». Του Βασίλη Κωστούλα

«Ποια έξοδος; Από ποια κρίση; Με ποιες δυνάμεις;». Θα «εκμεταλλευτώ» την τελευταία παράμετρο: Με ποιες πολιτικές δυνάμεις θεωρείτε ότι μπορεί πρακτικά να συμμαχήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αναλάβει τη διακυβέρνηση και κατ’ επέκταση να απαντήσει στα δύο πρώτα ερωτήματα του τίτλου ο οποίος «ντύνει» το νέο σας βιβλίο; Δεδομένου ότι, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, δεν προκύπτει για κανένα κόμμα αυτοδυναμία.

Σε κοινωνικό επίπεδο η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την κατάρρευση των παλαιών κοινωνικών συμβολαίων και των αντίστοιχων κοινωνικών συμμαχιών. Στην συντελούμενη αναδιάταξη πρωτοστατούν οι δυνάμεις που είχαν περιθωριοποιηθεί κατά τη φάση της νεοφιλελεύθερης ανόδου, πριν από την κρίση, τα θύματα της μνημονιακής πολιτικής, κυρίως οι άνεργοι, ο κόσμος της μισθωτής εργασίας, οι αυτοαπασχολούμενοι και τμήματα των μεσαίων στρωμάτων.

Έκφραση αυτής της κοινωνικής διαδικασίας είναι και η ρευστοποίηση του παλαιού πολιτικού συστήματος, η οποία συνεχίζεται και καθιστά αδύνατη κάθε πρόβλεψη ως προς τη μελλοντική διαμόρφωση του πολιτικού χάρτη. Γι’ αυτό το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ακόμη κι αν έχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, θα επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές πολιτικές συνεργασίες με βάση το πρόγραμμά του.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ