INSIDESERRES........ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΗΠΑ κατά πάντων για χάρη του Σνόουντεν

Σε έντονη αντιπαράθεση έχουν περάσει οι ΗΠΑ με τις χώρες που φαίνεται να προστατεύουν τον Έντουαρντ Σνόουντεν. Εφημερίδες, γερουσιαστές και οι υπουργοί χτυπούν ευθέως το Εκουαδόρ, την Ρωσία και την Κίνα την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Ταυτόχρονα, ο πρώην σύμβουλος της NSA εκτιμάται ότι βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Μόσχας.


Ο Ραφαέλ Κορέα, Πρόεδρος του Εκουαδόρ, καυτηρίασε μέσω διαδικτύου την κριτική και την πίεση που δέχεται η χώρα του από τις ΗΠΑ επειδή υπάρχει η πιθανότητα να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Σνόουντεν.
 
«Κατάφεραν να στρέψουν την προσοχή στον Σνόουντεν και στις κακές χώρες που τον υποστηρίζουν, προσπαθώντας να μας κάνουν να ξεχάσουμε τα όσα τρομερά πράγματα αποκάλυψε ότι συνέβαιναν στις πλάτες των πολιτών», σχολίασε ο Κορέα απαντώντας έτσι στο χθεσινό κεντρικό άρθρο της Ουάσιγκτον Πόστ. «Ο κόσμος δεν είναι μόνο άδικος, είναι και ανήθικος», συνέχισε.
 
 Η αμερικανική εφημερίδα κατηγόρησε τον Κορέα ότι λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά αφού σκέφτεται να προφυλάξει τον Σνόουντεν που κατηγορείται στις ΗΠΑ για κατασκοπεία. Το άρθρο της εφημερίδας χαρακτήρισε τον Κορέα «αυταρχικό ηγέτη μιας μικρής φτωχής χώρας, που έχει βλέψεις να αντικαταστήσει τον εκλιπόντα βενεζουελιάνο ηγέτη, Ούγκο Τσάβες, ως ο πιο επίδοξος αντιαμερικανός δημαγωγός του ημισφαιρίου».
 
 Η εφημερίδα δημοσίευσε επίσης ένα ρεπορτάζ για το Εκουαδόρ αναφέροντας ότι η χώρα περιορίζει την ελευθερία του τύπου. Σημείωνε επίσης ότι η χώρα κερδίζει από αφορολόγητο εμπόριο με τις ΗΠΑ την ώρα που κατακρίνει τις αποφάσεις της Ουάσιγκτον.
 
 Οι εξαγωγές του Εκουαδόρ προς τις ΗΠΑ είναι το αργό πετρέλαιο, τα λουλούδια, τα φρούτα, τα λαχανικά και οι γαρίδες. Η αφορολόγητη πρόσβαση στις αγορές των ΗΠΑ δημιουργούν 400.000 θέσεις εργασίας στην χώρα. «Η κυβέρνησή μας δεν θα επιβραβεύει χώρες με κακή συμπεριφορά», σχολίασε ο αμερικανός γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, που είναι επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.
 
 Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε επιτεθεί με ανάλογο ύφος στην Κίνα και στην Ρωσία κατηγορώντας τες ότι δεν κατάφεραν να συλλάβουν τον Σνόουντεν και να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ για να δικαστεί.
 
«Αναρωτιέμαι εάν ο Σνόουντεν επέλεξε την Ρωσία ή την Κίνα για βοήθεια επειδή είναι υπέρμαχοι της ελευθερίας του διαδικτύου», είπε ο Κέρι σαρκαστικά.
 
 Ταυτόχρονα, βέβαια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε από την Σενεγάλη προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους στις διακρατικές αντιπαραθέσεις που έχουν προκύψει ότι «οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν την έκδοση του Σνόουντεν μέσω της νομικής οδού. Δεν θα παρακολουθώ και τζετ για έναν 29χρονο χάκερ», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
 
Που είναι ο Σνόουντεν;
 
 Ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν θεωρείται ότι βρίσκεται ακόμη σήμερα στον χώρο μετεπιβίβασης αεροδρομίου της Μόσχας και αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν έχει κάνει κράτηση σε κάποια πτήση για να αναχωρήσει από την ρωσική πρωτεύουσα, παρά τις πιέσεις από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να εγκαταλείψει τη χώρα.
 
 Πηγή της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Αεροφλότ δήλωσε ότι τόσο ο Σνόουντεν όσο και η Σάρα Χάρισον με την οποία συνταξίδευε και η οποία είναι ερευνήτρια του ιστότοπου WikiLeaks, είχαν κάνει κράτηση σε σημερινή πτήση για την Αβάνα.
 
 Ωστόσο, εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας δήλωσε νωρίτερα ότι ο Σνόουντεν δεν έχει κάνει καμία κράτηση για πτήση που θα αναχωρήσει τις επόμενες μέρες.

Αξιωματούχος του τμήματος μετανάστευσης δήλωσε ότι ο Σνόουντεν δεν είχε κάνει αίτηση για την απόκτηση βίζας προκειμένου να μεταβεί στη Ρωσία και ότι μπορεί να παραμείνει στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου «για όσο διάστημα επιθυμεί» χωρίς να χρειαστεί να κάνει αίτηση για βίζα μετεπιβίβασης.