INSIDESERRES........ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι καταθέτες εξανάγκαζονται να πληρώσουν για τη σωτηρία της Κύπρου

Η ευρωζώνη συνήψε συμφωνία το Σάββατο να προσφέρει στην Κύπρο ένα σχέδιο διάσωσης ύψους 10 δις ευρώ , αλλά απαίτησε οι καταθέτες των τραπεζών της να χάσουν κάποια χρήματα για να αποτρέψουν την πτώχευση , παρά τους κινδύνους για μία γενικευμένη επιδρομή των καταθετών με σκοπό την ανάληψη των καταθέσεων τους (bank run).

Η Κύπρος γίνεται η πέμπτη χώρα μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία που στράφηκε στη ζώνη του ευρώ για οικονομική βοήθεια στον απόηχο της κρίσης χρέους της περιοχής.

 Σε μια ριζική διαφοροποίηση από τα προηγούμενα πακέτα βοήθειας οι υπουργοί της ζώνης του ευρώ ανάγκασαν τους καταθέτες της Κύπρου, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους πιστεύεται ότι είναι μη-κάτοικοι Ρώσοι, να καταβάλουν μέχρι και το 10 τοις εκατό των καταθέσεων τους για να μαζευτούν σχεδόν 6 δισ. ευρώ.

 «Μακάρι να μην ήμουν ο υπουργός που το κάνει αυτό " δήλωσε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής μετά από 10 ώρες μεταμεσονύκτιες συνομιλίες με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ,που συμφώνησαν το πακέτο.

 "Πολύ περισσότερα χρήματα θα μπορούσαν να είχαν χαθεί σε πτώχευση του τραπεζικού συστήματος ή ακόμη και της χώρας», είπε, προσθέτοντας ότι ελπίζει η εισφορά και η διάσωση θα σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα για την Κύπρο.

Χωρίς την διάσωση, η Κύπρος θα πτώχευε και θα απειλούσε να κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη ζώνη του ευρώ, που είχε ενισχυθεί με την υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πέρυσι ότι θα κάνει ό, τι θα χρειάζοταν για να προστατέψει το χώρο του ενιαίου νόμισματος.

 Αλλά στο νησί της Μεσογείου η αρχική δυσπιστία για την απόφαση έδωσε τη θέση της στην οργή.

 Συνειταιριστικά πιστωτικά ιδρύματα , που κανονικά είναι ανοικτά το Σάββατο, έκλεισαν για τις επιχειρήσεις στην παράκτια πόλη της Λάρνακας, καθώς οι καταθέτες άρχισαν να σχηματίζουν ουρές νωρίς το πρωί για την ανάληψη των μετρητών τους.

 "Είμαι πολύ θυμωμένος. Εργάστηκα πολλά χρόνια για να τα συγκεντρώσω και τώρα τα χάνω επειδή έτσι λένε από την Ολλανδία και την Γερμανία", δήλωσε ο βρετανοκύπριος Andy Γεωργίου, 54 ετών, ο οποίος επέστρεψε στην Κύπρο στα μέσα του 2012 με τις αποταμιεύσεις του.

"Ονομάζουν Σικελία το νησί της μαφίας. Δεν είναι η Σικελία. Είναι η Κύπρος. Αυτό είναι κλοπή, καθαρά και απλά ", δήλωσε ο συνταξιούχος.
 Η διάσωση ήταν μικρότερη από ό, τι αρχικά αναμενόταν και κυρίως χρειαζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών που επλήγησαν από μια μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα.

 Η εισφορά επί των τραπεζικών καταθέσεων θα τεθεί σε ισχύ την Τρίτη μετά την αργία της Δευτέρας. Η Κύπρος θα λάβει άμεσα μέτρα για την πρόληψη της ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων κατά το Σαββατοκύριακο.

 "Δεδομένου ότι είναι μια συμβολή για την οικονομική σταθερότητα της Κύπρος, φαίνεται απλά δίκαιο να ζητήσω την συμβολή όλων των κατόχων καταθέσεων," δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης στις Βρυξέλλες .

 Οι εισφορές αυτές σπάνε το ταμπού της μη επιβάρυνσης των καταθετών με απώλειες, αλλά ο Dijsselbloem είπε ότι δεν θα ήταν δυνατόν να σώσει διαφορετικά το χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος είναι περίπου οκτώ φορές μεγαλύτερος από το μέγεθος της οικονομίας.

"Δεν τιμωρούμε την Κύπρο ... επιλύουμε τα προβλήματα στην Κύπρο," δήλωσε ο Dijsselbloem.

 Ο Dijsselbloem είπε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος το χρέος του νησιού θα πέσει στο 100 τοις εκατό του εθνικού εισοδήματος μέχρι το 2020.

 Σε αντάλλαγμα για τα δάνεια έκτακτης ανάγκης, η Κύπρος συμφώνησε για την αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή της κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες σε 12,5 τοις εκατό.

 Αυτό θα πρέπει να αυξήσει τα έσοδα της Κύπρου, περιορίζοντας το μέγεθος του δανείου που απαιτείται από τη ζώνη του ευρώ για να μειωθεί το δημόσιο χρέος.

ΡΩΣΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

 Η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde, η οποία παρέστη στη συνάντηση, είπε ότι υποστήριξε την συμφωνία και θα ζητήσει από το Συμβούλιο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον να συνεισφέρουν στο πακέτο διάσωσης.

 "Πιστεύουμε ότι η πρόταση είναι βιώσιμη για την οικονομία της Κύπρου», δήλωσε. "Το ΔΝΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει μια συμβολή στη χρηματοδότηση του πακέτου ... Το ακριβές ποσό δεν έχει ακόμη καθοριστεί," πρόσθεσε η Lagarde.

 Η Κύπρος, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της μόλις 0,2 τοις εκατό της συνολικής παραγωγής του μπλοκ, ζήτησε οικονομική βοήθεια τον περασμένο Ιούνιο, αλλά οι διαπραγματεύσεις σταματήσαν από την πολυπλοκότητα της συμφωνίας και την απροθυμία του προηγούμενου προέδρου του νησιού να υπογράψει.

 Η Μόσχα, η οποία έχει στενούς δεσμούς με τη Λευκωσία, είναι πιθανό να βοηθήσει με την επέκταση ενός δανείου 2,5 δις ευρώ που έχει ήδη συνάψει σε Κύπρος κατά πέντε έτη έως το 2021 και με τη μείωση του επιτοκίου.

 «Είχαμε επαφές τις τελευταίες εβδομάδες με τη ρωσική κυβέρνηση", δήλωσε ο κορυφαίος οικονομικός υπάλληλος της ΕΕ Όλι Ρεν.

 "Η αντίληψή μου είναι ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει με την επέκταση του δανείου και με μείωση του επιτοκίου", δήλωσε ο Ρεν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για οικονομικά θέματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

 Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Σαρρής θα μεταβεί στη Μόσχα για συναντήσεις την Δευτέρα για να προσπαθήσει να καθορίσει τους νέους όρους του δανείου.

 Για την Κύπρο αρχικά εκτιμάται ότι απαιτούνται περίπου 17 δισ. ευρώ - σχεδόν το μέγεθος της συνολικής ετήσιας παραγωγής της - για να αποκαταστήσει την υγεία της οικονομία της.

 Αλλά επειδή ένα δάνειο αυτού του μεγέθους θα αυξήσει το χρέος της σε μη βιώσιμα υψηλά επίπεδα και θα θέσει υπό αμφισβήτηση την ικανότητά της να το επιστρέψει, οι πολιτικοί προσπάθησαν να το μειώσουν με την εύρεση περισσότερων πηγών εσόδων στην ίδια την Κύπρο .

 Σε ξεχωριστή είδηση, οι υπουργοί της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν να επεκτείνουν τη διάρκεια ωρίμανσης των δανείων έκτακτης ανάγκης για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία για να εξομαλύνουν την επιστροφή τους για χρηματοδότηση στην αγορά αυτό και το επόμενο έτος, αλλά οι λεπτομέρειες για τις επεκτάσεις θα αποφασιστούν μόνο τον Απρίλιο.



 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ LINK ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΤΟΥ REUTERS
http://www.reuters.com/article/idUSBRE92E02220130316

 ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Η απόφαση αυτή αναμενόταν να ληφθεί, καθώς ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών Jeroen Dijsselbloem είχε δράσει με παρόμοιο αποφασιστικό τρόπο στην περίπτωση της Ολλανδικής τράπεζας SNS Reaal και της SNS Bank στις αρχές Φεβρουαρίου 2013.
Η απόφαση είναι αμφιλεγόμενη καθώς επιβαρύνονται oμοιόμορφα με την εισφορά και καταθέτες τραπεζών που εδρεύουν στην Κύπρο , αλλά δεν είχαν ζημιές από το ελληνικό psi.
 Η Κύπρος έχει παραδοσιακές τραπεζικές σχέσεις με την Βρετανία και αναμένονται και εκεί αναταράξεις, ιδιαίτερα γι' αυτούς που για οικονομικούς λόγους χρησιμοποιούσαν για τις πληρωμές τους την Κύπρο σε τριγωνικές εμπορικές συναλλαγές για λόγους μυστικότητας.

 Σημειώνεται ότι και στη Βρετανία το μέγεθος του τραπεζικού τομέα είναι πολλαπλάσιο της εθνικής οικονομίας, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν προβλημάτισε για τις δυνητικές παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις τους ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών της ζώνης του ευρώ, που δεν περιλαμβάνει την Βρετανία.

 Επειδή η εισφορά υπολογίζεται και σε καταθέσεις μικρότερου ύψους από το εθνικό όριο ασφάλισης καταθέσεων η μεθόδευση αυτή θα αμφισβητήσει σε όλη την Ευρώπη την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων συστημάτων ασφαλιστικής προστασίας των καταθέσεων, μεγαλώνοντας την ανησυχία σε περίοδο κρίσεων.

 Επιπλέον θα προκύψουν πολυάριθμα περιστατικά δικαστικών διενέξεων ανάμεσα σε τράπεζες και σε πολίτες για διάφορες συναλλαγές ,όπου χρησιμοποιήθηκαν λογαριασμοί τραπεζών για προκαταβολές, πληρωμές ή εγγυήσεις.

 Οι υποθέσεις αυτές ρυθμίζονται από το Αγγλικό δίκαιο και για το λόγο αυτό οι μακροχρόνιες επιπτώσεις τους στην διεθνή οικονομία και σταθερότητα μπορεί να δημιουργήσουν σε κάποιους δυσάρεστες εκπλήξεις.

 Επιπλέον όπως διαφαίνεται από το ρεπορτάζ δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένες οι διαθέσεις των Ρώσων που δεν ήταν παρόντες στην συμφωνία και δεν δεσμεύονται σε τίποτα από αυτήν.
 Δυστυχώς ,ο ασκούμενος με την οικιακή χοιροτροφία ,ολλανδός υπουργός οικονομικών μόλις άνοιξε τους ασκούς του αιόλου για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα λόγω άγνοιας..., αλλά δεν ήταν δυστυχώς μόνος του σε αυτή την απόφαση.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου