INSIDESERRES........ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μείωση εργοδοτικών εισφορών και επαναφορά ΦΠΑ 23% στην εστίαση θέλουν οι τροϊκανοί

Επαναφορά ΦΠΑ στο 23% στην εστίαση, λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες και μείωση εργοδοτικών εισφορών ζητούν οι τροϊκανοί.

Στα θέματα του ασφαλιστικού καταγράφηκε η πρώτη απόκλιση μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι εκπρόσωποι των πιστωτών επέμεναν στη σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών από το 2014, όπως επίσης στην επαναφορά του ΦΠΑ εστίασης στο 23%.
Στα θέματα του Ασφαλιστικού καταγράφηκε η πρώτη απόκλιση μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης στον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων που άρχισε χθες.
Στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, οι εκπρόσωποι των πιστωτών επέμεναν ότι θα πρέπει να αρχίσει από το 2014 η απόφαση που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο για σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
Ωστόσο, αυτό θα δημιουργήσει μια πρόσθετη απώλεια στα Ταμεία της τάξης των 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ, που δεν έχει περιληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Επίσης, εμφανίστηκαν αρνητικοί σε αλλαγές για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία.
Στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, το οικονομικό επιτελείο υποστήριξε ότι δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα, παρουσιάζοντας στοιχεία ότι τα έσοδα εμφανίζουν σημαντική βελτίωση και θα υπερκαλύψουν τον στόχο του προϋπολογισμού.
Θέλουν λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες
Ωστόσο, η τρόικα έθεσε θέμα επαναφοράς του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%. Όσον αφορά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), η τρόικα επιμένει σε «λουκέτο» ή περαιτέρω συρρίκνωση.
Την ίδια ώρα ο πρώην επικεφαλής της τρόικας κ. Σερβάας Ντερούζ εκτιμούσε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2015. Αποφασισμένη να μην αποδεχθεί, τουλάχιστον στην παρούσα κρίσιμη περίοδο, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες αλλά και διατεθειμένη να επιμείνει με κάθε τρόπο σε μια νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές παρά τις αντιρρήσεις των πιστωτών, είναι η κυβέρνηση, χαράζοντας, επί αυτών των θεμάτων, ευκρινώς γραμμή διαφωνίας με την τρόικα.
Όπως προκύπτει και από τη συνάντηση που είχαν χθες επικεφαλής και τεχνικά κλιμάκια της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (Γ.Βρούτση, Β. Κεγκέρογλου και Αν. Στρατινάκη) παρουσία και του γενικού γραμματέα Συντονισμού του κυβερνητικού έργου, κ. Δ. Βαρτζόπουλου, οι εκπρόσωποι των πιστωτών επανέφεραν στο τραπέζι τη δέσμευση που είχε διατυπωθεί στο κείμενο του Μεσοπροθέσμου για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το 2016.
Εάν το μέτρο δρομολογηθεί από το 2014 όπως ορίζεται στο κείμενο θα αποσπάσει από τα Ταμεία από 800 εκατ. έως 1,1 δισ. ευρώ, ποσό υπέρογκο που δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από τα μέτρα της εισπραξιμότητας εισφορών και της εξοικονόμησης δαπανών που παρουσιάστηκαν χθες στη συνάντηση.
Βελτίωση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων εισφορών
Ταυτοχρόνως και συνδυαστικά με τα μέτρα είσπραξης εισφορών (ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, ενιαία καταγραφή εισφορών, κύριας, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ), συμψηφισμού αγροτικών επιδοτήσεων και οφειλών στον ΟΓΑ, καλύτερης διασύνδεσης Ταμείων και εφορίας, ακόμη και με συμψηφισμό εισφορών με ΦΠΑ, η κυβέρνηση ζητεί να βελτιωθεί η πρόσφατη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που ενώ προτίθενται να καταβάλουν εισφορές του παρελθόντος, αδυνατούν να το πράξουν λόγω των δυσκολιών που προκαλεί η ρύθμιση.
Οι επικεφαλής της τρόικας επισήμαναν χθες ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στη ρύθμιση, αλλά, ίσως για πρώτη φορά «δεν φάνηκαν κάθετοι αρνητικοί στη βελτίωσή της». Πάντως, το επιπλέον έλλειμμα για τα Ταμεία από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες (πέραν της τρύπας των 500 εκατ. ευρώ που αναγνωρίζει το υπουργείο ότι υφίσταται) καθώς και το θέμα της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων είναι τα σημαντικότερα από τα θέματα που έμειναν ανοικτά και μετά τη χθεσινή συνάντηση.
Αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις
Ένα τρίτο θέμα αφορά τις αλλαγές των εργατικών διατάξεων περί ομαδικών απολύσεων. Σε αυτό το θέμα η τρόικα ζήτησε να υπάρξει αυστηρότερο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των νέων μεταβολών και να καταγραφεί στο κείμενο της νέας αξιολόγησης.
Στη συνάντηση έγινε από την πλευρά του υπουργού εξαντλητική καταγραφή των νέων ρυθμίσεων για την είσπραξη εισφορών, ενημέρωση για τις ειλημμένες δεσμεύσεις που αφορούν μείωση επικουρικών και εφάπαξ, ενώ δεν ετέθη θέμα περικοπών στις συντάξεις και συζητήθηκε η ποσοτικοποίηση των μέτρων.
Το υπουργείο Εργασίας επέμεινε πως με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις θα υπερκαλύψει το ποσό των 500 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η αξιολόγηση των προτάσεων από τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία θα εξετάσουν την ταυτοποίηση μέτρων και ποσών. Οι αποφάσεις της τρόικας για τα ανοικτά θέματα του ασφαλιστικού αναμένονται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, πριν από την κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα με τα οποία το υπουργείο Εργασίας επιχείρησε χθες να αντικρούσει την πίεση για νέες μειώσεις στις συντάξεις είναι, μεταξύ άλλων και τα εξής: • Hλεκτρονική διασταύρωση των ποσών που δηλώνονται από τους εργοδότες με αυτά που καταβάλλονται. Από σήμερα ξεκινά ο έλεγχος και όσοι εργοδότες δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους δεν θα μπορούν να υποβάλουν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (υπολογιζόμενο όφελος 350 εκατομμύρια ευρώ). • Επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε όλους όσοι διαπιστωμένα παρακρατούσαν εισφορές τις οποίες δεν κατέβαλαν. Αναμενόμενο όφελος 150 εκατ. ευρώ. • Ενιαία καταγραφή και υποβολή ΑΠΔ για εισφορές όχι μόνο κύριας σύνταξης,αλλά και επικουρικής και εφάπαξ. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Δεκεμβρίου με όφελος 100 εκατομμύρια. • Απευθείας καταγραφή του ποσού της σύνταξης στη φορολογική δήλωση από τα Ταμεία. Προβλεπόμενη εξοικονόμηση 80 εκατ. ευρώ. • Ελεγχος όλων των προνοιακών επιδομάτων. • Μειώσεις σε επικουρικές και εφάπαξ βάσει του νέου μαθηματικού τύπου.

Πηγή: Καθημερινή