INSIDESERRES........ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξαφνικός «θάνατος» στις δημοτικές αστυνομίες

Ένα ρηξικέλευθο σχέδιο, το οποίο, πάντως, αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους δημοτικούς άρχοντες φέρεται να έχει καταθέσει η κυβέρνηση προκειμένου να εξέλθει αλώβητη από τη στενωπό της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων, όπως ρητώς έχει δεσμευτεί η χώρα.


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το σχέδιο προβλέπει τη μετάταξη του συνόλου των δυνάμεων της Δημοτικής Αστυνομίας, που υπολογίζονται σε 4.000 ανά την επικράτεια, στην ΕΛ.ΑΣ.

Τη συγκεκριμένη πρόταση φέρεται να έχει αποδεχθεί κατ’ αρχήν η τρόικα, ενώ θετικό είναι και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς πιθανή μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. θα απελευθέρωνε προσωπικό που σήμερα ασχολείται με γραφειοκρατικές ή χαμηλής έντασης εργασίες.

Το σχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στις σημερινές διαδοχικές συναντήσεις της τρόϊκας με τις ηγεσίες των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών, ενώ εκτιμάται ότι αν το μέτρο «κλειδώσει» και το εμπόδιο της κινητικότητας υπερβληθεί, τότε έως το βράδυ, Αθήνα και τρόικα θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για όλα τα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα λόγω της επιμονής των δανειστών να υπάρξει απτή πρόοδος στο ζήτημα της κινητικότητας.

Ηδη, πάντως, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προαναγγέλουν ηχηρή αντίδραση, ενώ επιφυλακτική έως αρνητική υπήρξε και η πρώτη αντίδραση των εργαζομένων στη δημοτική αστυνομία.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση εκτιμά ότι μέσω αυτού του σχεδίου, είναι δυνατόν να καλυφθούν και οι πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., η οποία έχει ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα των ανδρών - γυναικών της να απορροφείται από δράσεις όπως τα σχέδια «Ξένιος Δίας» και «Ασπίδα» (σ.σ. φύλαξη συνόρων), αλλά και για τα κέντρα κράτησης των μεταναστών.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, πιθανή μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. θα απελευθέρωνε προσωπικό που σήμερα ασχολείται με γραφειοκρατικές ή χαμηλής έντασης εργασίες και θα ενίσχυε στην πράξη την αποτελεσματικότητα του Σώματος, το οποίο παρεμπιπτόντως βλέπει τους αριθμούς του να περιορίζονται λόγω συνταξιοδοτήσεων και παγώματος προσλήψεων.

Με την υπαγωγή και των δημοτικών αστυνομικών στην κινητικότητα, μετά τους καθηγητές του υπουργείου Παιδείας, εκτιμάται ότι είναι εφικτός ο στόχος που θέτει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για ολοκλήρωση των μετακινήσεων 12.500 υπαλλήλων μέχρι τον Σεπτέμβριο.