INSIDESERRES........ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

Όλο και περισσότεροι νέοι μετανάστες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο φθάνουν στη Γερμανία για να εργαστούν και -σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα- το επίπεδο της εκπαίδευσής τους είναι υψηλότερο από αυτό των Γερμανών.

Η έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Ιδρύματος Bertelsmann, καταδεικνύει ότι το στερεότυπο του φτωχού, αμόρφωτου μετανάστη που αναζητά άσυλο καταρρίπτεται βαθμιαία στη Γερμανία.


Συγκεκριμένα, το 43% των νέων μεταναστών ηλικίας μεταξύ 15 και 65 χρόνων διαθέτει πτυχίο από ανώτερη ή ανώτατη σχολή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους Γερμανούς είναι μόλις 26%.

Στην κοινή γνώμη πάντως επικρατεί η άποψη ότι οι μετανάστες έρχονται από χώρες με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

Η οικονομική κρίση και η υψηλή ανεργία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κάνουν τη Γερμανία ολοένα και πιο ελκυστική. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2012 έφθασαν στη χώρα ένα εκατομμύριο νέοι μετανάστες. Την τελευταία φορά που το μεταναστευτικό κύμα ήταν τόσο μεγάλο ήταν το 1995.

 Μερικές περιοχές όπως, για παράδειγμα, η μικρή πόλη Wunsiedel, ψάχνουν εντατικά και στοχευμένα για εξειδικευμένο προσωπικό με υψηλή μόρφωση, καθώς δεν μπορούν να βρουν στην εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με τον Γιοργκ Ντρέγκερ, πρόεδρο του Ιδρύματος Bertelsmann, η Γερμανία θα πρέπει στο μέλλον να αλλάξει τη μεταναστευτική της πολιτική.

Κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να στραφεί πιο στοχευμένα σε μετανάστες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο όχι μόνον από ευρωπαϊκές, αλλά και από τρίτες χώρες. Όπως εξηγεί μάλιστα, δεν μπορεί να προϋποθέτει η Γερμανία ότι θα συνεχίζεται για πάντα η μεταναστευτική τάση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού προερχόμενου από τις νότιες χώρες της Ευρώπης.

πηγή:
tanea.gr