INSIDESERRES........ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίωξη για κακούργημα στον Πέτρο Δούκα - Για πλημμέλημα Παπαντωνίου και Βουλγαράκης

Οι εισαγγελείς εφετών Ελένη Ράϊκου, Γιάννης Μωραϊτάκης και Γιάννης Αγγελής άσκησαν ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας Πέτρο Δούκα, ενώ άσκησαν δίωξη για πλημμέλημα στους Γιάννο Παπαντωνίου και Γιώργο Βουλγαράκη.
Οι διώξεις αφορούν υποθέσεις ανακριβούς πόθεν έσχες, με τον Πέτρο Δούκα να παραπέμπεται για κακούργημα, καθώς η υπόθεσή του αφορά πόθεν έσχες του 2009, ενώ η υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου είναι πριν από το 2008, όταν και άλλαξε ο νόμος, και γι' αυτό το λόγο παραπέμπεται για πλημμέλημα.

Αναφορικά με τον Γιώργο Βουλγαράκη, ο πρώην υπουργός παραπέμπεται επειδή το όνομα της γυναίκας του περιλαμβάνεται στη «λίστα Λαγκάρντ».

Στην περίπτωση του Πέτρου Δούκα, που αντιμετωπίζει κακούργημα καθώς αυστηροποιήθηκε ο νόμος μετά το 2010, φέρεται να εντοπίζεται αδικαιολόγητη μείωση της περιουσίας του. Συγκεκριμένα τα εισοδήματά του εμφανίζονται μειωμένα κατά 1,1 εκατ. ευρώ στις τραπεζικές του καταθέσεις κατά το έτος 2010 σε σχέση με αυτά του 2009. Κατά την Εισαγγελική κρίση ο πρώην υπουργός δεν κατάφερε να δώσει πειστική εξήγηση για αυτήν την μεταβολή αν και ο ίδιος ο κατηγορούμενος πολιτικός φέρεται να ισχυρίζεται ότι τα χρήματα αυτά μεταφέρθηκαν από καταθετικό λογαριασμό σε επενδυτικό.

Οι δύο άλλοι πρώην υπουργοί, Γιάννος Παπαντωνίου και Γιώργος Βουλγαράκης διώκονται καθώς στα αρχεία της λεγόμενης «λίστας Λαγκάρντ» φέρεται να εντοπίστηκαν περιουσιακά στοιχεία των συζύγων τους που δεν είχαν δηλωθεί.

Ο πρώην «τσάρος της οικονομίας» Γιάννος Παπαντωνίου αντιμετωπίζει κατηγορία καθώς εμφανίζεται να απέκρυψε στο «πόθεν έσχες» του 2008 τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε η σύζυγός του Μαριάννα Κουράκου στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη ύψους 2,2 εκατ. δολαρίων. Ο ισχυρισμός που προέβαλε ο πρώην υπουργός όταν κλήθηκε στην Επιτροπή της Βουλής ήταν ότι επρόκειτο για περιουσιακό στοιχείο της συζύγου του από τον προηγούμενο γάμο της.

Αντίστοιχα για τον κ. Βουλγαράκη η κατηγορία αφορά τραπεζικό λογαριασμό στην ίδια τράπεζα στο υποκατάστημα της στην Γενεύη της συζύγου του Κατερίνας Πελέκη ύψους 117.000 ευρώ, στοιχείο που φέρεται να μην δηλώθηκε στο «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού το 2007.

Βάση της εισαγγελικής έρευνας ο επίμαχος λογαριασμός φέρεται να ανήκει σε off shore εταιρία με συνδικαιούχο την κα Πελέκη.

Τι έλεγε ο ο Πέτρος Δούκας για την παραπομπή του

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, υποστήριζε τον Γενάρη ότι η Επιτροπή της Βουλής έχει δεχθεί τα δκαιολογητικά που έχει προσκομίσει και πρόσθετε πως εκείνο που ζητείται από τη Δικαιοσύνη είναι να «κρίνει εάν η καθυστέρηση στην υποβολή των επίσημων αναλυτικών στοιχείων του χαρτοφυλακίου μου (2 χρόνια αφότου ήδη είχα πάψει να είμαι βουλευτής), μπορεί ενδεχομένως να επισύρει κάποια χρηματική κύρωση, ή αν απλά θα τεθεί στο αρχείο».

Αναλυτικά η τότε ανακοίνωση του Πέτρου Δούκα:

«1. Η Επιτροπή αποδέχεται πλήρως πως δεν υπάρχει ούτε καν υπόνοια παράνομου πλουτισμού. Ο έλεγχος αφορούσε τη μείωση του καταθετικού μου λογαριασμού και όχι αύξηση των περιουσιακών μου στοιχείων! Όπως ήδη έχω εξηγήσει αναλυτικά, η μείωση αυτή ήταν αποτέλεσμα του ότι μέρος του καταθετικού μου λογαριασμού τοποθετήθηκε σε επενδυτικό και σε χρηματιστηριακό λογαριασμό.

2. Η Επιτροπή, αλλά και ο έλεγχος των Ορκωτών Λογιστών της Επιτροπής, διαπίστωσαν ότι οι Δηλώσεις μου είναι ορθές, και πως τα Πόθεν Έσχες μου των ετών 2009, 2010 και 2011 βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία.

3. Η Επιτροπή δηλαδή, ζητά από τη Δικαιοσύνη να κρίνει εάν η καθυστέρηση στην υποβολή των επίσημων αναλυτικών στοιχείων του χαρτοφυλακίου μου (2 χρόνια αφότου ήδη είχα πάψει να είμαι βουλευτής), μπορεί ενδεχομένως να επισύρει κάποια χρηματική κύρωση, ή αν απλά θα τεθεί στο αρχείο!

Να υπενθυμίσω, πως εξαιρώντας την εξαετή μου θητεία ως βουλευτής και Υφυπουργός, εργάστηκα και εξακολουθώ να εργάζομαι για περισσότερα από 28 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, σε ηλικία δε 32 ετών είχα ήδη προαχθεί στο βαθμό του Αντιπροέδρου στη Citibank στη Νέα Υόρκη».

Στα τέλη Ιανουαρίου η Επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής είχε αποφασίσει την παραπομπή των Γιάννου Παπαντωνίου και Πέτρου Δούκα στη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Παπαντωνίου είχε παραπεμφθεί ομόφωνα, ενώ για τον Γιώργο Βουλγαράκη έγινε με ψήφους 7 υπέρ και 4 κατά, με τους βουλευτές της ΝΔ να μειοψηφούν


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου