INSIDESERRES........ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μακελειό με 28 νεκρούς στο Κονέκτικατ.

Διεθνές σοκ προκάλεσε το μακελειό που συνέβη σε δημοτικό σχολείο της Νιούταουν στο Κονέκτικατ όταν εισέβαλε ένας 24χρονος άνδρας που είχε στην κατοχή του τέσσερα όπλα και πυροβόλησε περισσότερες από εκατό φορές, αφήνοντας πίσω του 28 νεκρούς, ανάμεσά τους 20 μικρά παιδιά, ηλικίας από 5 έως 10 ετών.  Ο δράστης...
άφησε και αυτός την τελευταία του πνοή μέσα στο κτίριο.
Γιος δασκάλας ήταν ο 20χρονος Άνταμ Λάντσα ο οποίος στις 9.40 (τοπική ώρα Ανατολικής Ακτής) άνοιξε πυρ στο δημοτικό σχολείο του Νιουτάουν στο Κονέκτικατ, σκορπίζοντας τον θάνατο.

Ο δράστης ήταν ντυμένος στα μαύρα, έφερε αλεξίσφαιρο γιλέκο και τρία διαφορετικά όπλα, τα οποία και χρησιμοποίησε προκειμένου να αφαιρέσει τη ζωή από 27 ανθρώπους σε δύο διαφορετικές επιθέσεις, πριν τελικά αυτοκτονήσει.

Αφού σκότωσε τη μητέρα του, ονόματι Νάνσι, στο σπίτι όπου ζούσε μαζί της μετά το διαζύγιο των γονιών του και πήρε ένα όπλο που είχε παράνομα στην κατοχή της, επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό της και κατευθύνθηκε προς το σχολικό συγκρότημα όπου «θέρισε» παιδιά και ενηλίκους, ευρισκόμενος σε κατάσταση αμόκ. Από το σημείο της τραγωδίας ακούστηκαν 100 πυροβολισμοί σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ο ένοπλος εθεάθη στο σχολείο μισή ώρα μετά το χτύπημα του κουδουνιού και την έναρξη των μαθημάτων, ενώ σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News είναι νεκρός. Οι Αρχές ανακρίνουν τον 24χρονο αδερφό του, Ράιαν, ως πιθανό συνεργό. Ο τελευταίος θεωρήθηκε αρχικά ως ο δράστης της επίθεσης, ωστόσο όπως αποδείχτηκε ο πραγματικός ένοχος ήταν ο 20χρονος αδερφός του, ο οποίος του είχε κλέψει νωρίτερα την ταυτότητα.
Ο Άνταμ Λάντσα εισέβαλε στο κτήριο του Sandy Hook, όπου φοιτούν παιδιά ηλικίας από πέντε έως 10 ετών και σκότωσε συνολικά 28 ανθρώπους. Νεκρά είναι 20 παιδιά και 8 ενήλικες σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC. Από τα 20 παιδιά τα 18 πέθαναν στον τόπο της τραγωδίας και δύο εξέπνευσαν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN είναι πολύ πιθανό ανάμεσα στους νεκρούς να υπάρχει άλλος ένας συγγενής του δράστη, εκτός της μητέρας του. Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους τρεις.

Έχοντας περάσει την είσοδο του κτηρίου είχε έντονη λογομαχία με τον διευθυντή και τον ψυχολόγο του σχολείου, τους οποίους και σκότωσε. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην τάξη όπου η μητέρα του έκανε ορισμένα από τα μαθήματα του εβδομαδιαίου προγράμματος και άνοιξε πυρ κατά των παιδιών που βρίσκονταν εκεί.

Αμέσως μετά το τραγικό γεγονός, οι αστυνομικοί έψαξαν στην περιοχή γύρω από το σχολείο, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπήρχε και συνεργός, ενώ έψαξαν και μέσα στο κτίριο. Τελικά, οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν ακόμη ύποπτο, ο οποίος αρνείται πως έχει σχέση με τον δράστη.

«Ήταν τρομακτικό. Ο δάσκαλός μας έλεγε να καθίσουμε στις θέσεις μας και να μην κάνουμε φασαρία», ανέφερε σε τοπικά μέσα ένα μικρό παιδί που βρισκόταν μέσα στο κτίριο την ώρα της επίθεσης. Ένα άλλο παιδί περιέγραψε τη στιγμή που ο δάσκαλος φώναξε στα παιδιά να εγκαταλείψουν το κτίριο.

Όλα τα σχολεία της περιοχής έμειναν για αρκετές ώρες κλειδωμένα για λόγους ασφαλείας. Στο πρώτο τηλεφώνημα οι αρχές ενημερώθηκαν ότι μεγάλος αριθμός μικρών παιδιών βρίσκονται παγιδευμένα σε μία τάξη με έναν ένοπλο άνδρα. Αμέσως δόθηκε εντολή να φτάσουν στο σημείο ασθενοφόρα και περιπολικά, έτσι ώστε να βρίσκονται σε επιφυλακή και να επέμβουν σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμο. Οι μικροί μαθητές βγήκαν από το σχολείο και μεταφέρθηκαν σε ένα κτίριο της πυροσβεστικής, που βρίσκεται κοντά.

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, εξαιρετικά συγκινημένος, ζήτησε να γίνουν «ουσιαστικές ενέργειες» για την πρόληψη μελλοντικών μακελειών: «Η πλειοψηφία αυτών που είναι τώρα νεκροί ήταν παιδιά, θαυμάσια παιδιά ηλικίας πέντε έως δέκα ετών», τόνισε ο Ομπάμα λέγοντας ότι «του ράγισε η καρδιά» ενώ σκούπιζε ένα δάκρυ. «Έχουμε υποστεί πολλές τραγωδίες», σημείωσε. «Ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους, υπήρχαν εκπαιδευτικοί, άνδρες και γυναίκες που είχαν αφιερώσει τη ζωή τους για να βοηθήσουν τα παιδιά μας να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους», δήλωσε ο Ομπάμα.

Μεσίστιες οι σημαίες στις ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε την εντολή οι σημαίες να είναι μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια των ΗΠΑ για τέσσερις ημέρες, φόρος τιμής στη μνήμη των θυμάτων του μακελειού σε δημοτικό σχολείο στο Κονέκτικατ. «Ως ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα αυτών των παράλογων πράξεων βίας στο Νιούταουν του Κονέκτικατ», οι σημαίες θα είναι μεσίστιες σε κυβερνητικά κτίρια, στρατιωτικές βάσεις και πρεσβείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με το διάταγμα αυτό που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο και αφορά επίσης και τα πολεμικά πλοία.